Grillade betor

En underbar förrätt med grillat bröd till eller som varmrätt till något grillat grönt, kött, fisk eller fågel. Labneh är en ost som påminner om feta fast krämigare och gjord på yoghurt av get- eller komjölk. Inspireras av filmen under receptet!

Skriv ut4 portioner1 timme och 20 minuter

    1 kg färska betor, gärna olika färger

    1 stor näve babyspenat

    150 g labneh*- eller fetaost

    3 dl naturell lättyoghurt

    1 ekologisk citron, rivet skal

    ½ kruka dill, hackad

    1-2 msk olivolja

    ½ tsk flingsalt med jod och nymald svartpeppar efter smak

    aluminiumfolie

    Till servering

    grillat surdegsbröd, gärna lite grövre

    1. Skrubba betorna under kallt vatten och skär bort blast och rotänden.
    2. Svep in dem i folie och grilla dem över en grå fin grillglöd under lock i cirka
    3. 45 minuter – 1 timme eller tills de är mjuka när du sticker rakt genom folien med en potatissticka.
    4. Ta bort dem från grillen och öppna folien försiktigt så du inte bränner dig. Låt svalna.
    5. Mosa ihop labneh- eller fetaost och yoghurt med en gaffel.
    6. Rör i citronskal, dill och olivolja.
    7. Bred ut labneh-yoghurten på ett stort vackert fat och peppra väl.
    8. Skala och klyfta betorna.
    9. Lägg spenaten på yoghurten och toppa med betorna. Salta och peppra och droppa över lite olivolja.
    10. Bjud lite grillat bröd till.

    *labneh är en färskost gjord på get- eller komjölksyoghurt. Krämig och god. Säljs i små bollar i glasburkar med olja i välsorterad butik.

    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Spenat

    Spenat är rikt på nitrat som påverkar muskelcellernas mitokondrier att producera mer energi. Vi blir fysiskt starkare. Nitrat har även bra effekt på midjemått, blodfetter, blodsocker och blodtryck.

    Relaterade recept

    Se mer recept