Johan Swahn, forskar om smaker och är kreativ chef på en mattrendbyrå

Vad betyder hälsa för dig?

Hälsa för mig handlar om balans och välmående, att jag mår bra och är pigg och stark både fysiskt och psykiskt. Desto äldre jag blir desto tydligare blir det att jag behöver vara konsekvent och jobba hårdare för att bibehålla min nivå av hälsa samtidigt som jag tycker att det är viktigt att njuta av det goda i livet. 

Hur tar du hand om dig själv idag?

Träning och bra kost i kombination med god sömn (8 timmar!) är det jag prioriterar allra högst för att ge mig själv rätt förutsättningar. Jag är noggrann med att äta mycket växtbaserat, mindre portioner animaliskt protein och väldigt sällan halvfabrikat, sen tillåter jag mig själv att njuta och äta och dricka det jag vill när jag besöker en bra restaurang. Det är viktigt för mig att det inte finns för mycket pekpinnar utan att det ska vara kul och lustfyllt, samtidigt som jag äter på det sätt som min kropp mår bäst av.

Har du något gott råd till andra som vill leva hälsosamt?

Försök leva i balans utifrån dina egna preferenser och möjligheter – att hitta det som fungerar för dig, då blir det mycket enklare att bibehålla. För mig är mat och smakupplevelser det mest fantastiska i livet och en stor del av mitt jobb, men jag kan varken äta eller vill äta på den njutningsnivån varje dag och styr därför min hälsa med målet att alltid må bra. Hälsa kan både vara gott och kul!

Skriv ut