Mat för livet

Här hittar du mat som du kan äta med lust och glädje – alltid! Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan. Nya recept kommer varje vecka.

Shepherds-paj

En engelsk klassiker och praktisk allt-i-ett-rätt. Servera med mycket grönt.

Skriv ut41 1/2 timme

Potatismoslock

500 g mjölig potatis, skalad och delad i mindre bitar

1 dl mjölk

1 msk olivolja

1 äggula

3 msk riven ost, 17%

1 krm riven muskotnöt

2 krm salt samt nymald svartpeppar efter smak

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Häll av och mosa potatisen med en potatisstöt.
  3. Hetta upp mjölken tillsammans med oljan och rör i den i potatismoset med äggulan och osten. Smaka av med muskot, salt och peppar. Ställ åt sidan.

Fyllning

300 g lammfärs

1 morot, skalad och tärnad

1 liten palsternacka, skalad och tärnad

1 bit kålrot (ca 100 g), skalad och tärnad

1 gul lök, skalad och hackad

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

oliv- eller rapsolja till stekning

3 msk tomatpuré

1 msk worschestershiresås

2 dl frysta ärtor

1 tsk salt samt nymald svartpeppar efter smak

Till servering

stor grönsallad

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Häll av och mosa potatisen med en potatisstöt.
  3. Hetta upp mjölken tillsammans med oljan och rör i den i potatismoset med äggulan och osten. Smaka av med muskot, salt och peppar. Ställ åt sidan.
  4. Bryn alla rotsaker i olja i en stor panna tills de får lite färg. Tillsätt löksorterna mot slutet. Ta upp rotsaker och lök och ställ åt sidan.
  5. Bryn färsen i samma panna och tillsätt den brynta rotsaksblandningen, tomatpuré och worchestershiresås. Salta och peppra.
  6. Lägg i ärtorna och låt det fräsa samman ett par minuter.
  7. Häll allt i en ugnssäker form och klicka potatismoset över.
  8. Grädda i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Bjud pajen med en stor grönsallad till.
Sundkurs Kompass

Relaterade recept

Se mer recept