Mat för livet

Här hittar du mat som du kan äta med lust och glädje – alltid! Varierande, inspirerande recept baserade på den samlade forskningen om vad som är bra för hälsan. Nya recept kommer varje vecka.

Grön pytt med stekt ägg

En helgrön rätt kan vara rejält mättande med mycket grönsaker och bönor samt stekt ägg. Perfekt vardagsmat. Ta de grönsaker du har hemma. Servera med gott bröd till.

Skriv ut435 minuter

    ½ gul eller röd lök, skalad och grovhackad

    2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

    1 paprika, delad, urkärnad och hackad

    150 g champinjoner eller shiitakesvamp, skivade

    1 liten zucchini (ca 200 g), hackad

    100 g svart- eller grönkålsblad, mittsträngen borttagen, bladen strimlade (ca 70 g)

    1 liten förpackning svarta bönor (190 g), sköljda

    oliv- eller rapsolja till stekning

    1 tsk valfria torkade örtkryddor, t ex timjan, basilika, oregano

    2 krm salt och nymald svartpeppar efter smak

    Till servering

    4 ägg

    srirachasås eller annan chilisås

    gott grovt bröd

    1. Hetta upp lite olja i en stor panna och låt löksorterna och paprikan mjukna utan att blir bränt. Ta upp och lägg åt sidan.
    2. Tillsätt svampen och zucchinin i pannan och låt det fräsa så att det får lätt färg. Ta upp och lägg åt sidan.
    3. Stek svart- eller grönkålsbladen i lite olja tills de blir lite krispiga. Blanda i lök- och paprikahacket, svampen och zucchinin samt bönor i den stekta kålen.
    4. Krydda med örter, salt och peppar.
    5. Stek äggen i lite olja i en stekpanna och servera till, gärna med lite stark chilisås, till exempel srirachasås. Servera med bröd.
    Sundkurs Kompass

    Matnyttigt

    Bönor

    Alla baljväxter innehåller höga halter av gelbildande fibrer och ger en mättnadskänsla som varar länge. De har ett lågt glykemiskt index och kan också ha god effekt på blodfetter och blodtryck.

    Relaterade recept

    Se mer recept