Mina bokmärken

Snabbt växande kunskap om fetter

Snabbt växande kunskap om fetter25_bild2-ny25_bild3_ny25_bild4_ny

De svenska interventionsstudierna HEPFAT och LIPOGAIN visar tydligt hur olika sorters fetter påverkar bukfetma, blodfetter, graden av leverförfettning och kroppssammansättning.

I HEPFAT-undersökningen deltog 67 män och kvinnor i åldern 30 – 65 år. De var friska men hade bukfetma (bukdiameter >25 cm, midjemått > 88 eller 102 cm ). Halva gruppen lottades till att äta en kost med fleromättat fett från solrosolja, andra halvan fick äta mättat fett från smör. Man behöll samma energimängd, d v s man skulle inte äta fler kalorier och inte gå upp i vikt. Efter 10 veckor hade leverförfettningen ökat av mättade fetter, men minskat av fleromättade fetter. De mättade fetterna gav också negativa effekter på blodfetter, insulinkänslighet och inflammationsmarkörer.

Källa:
Bjermo H et al. Am J Clin Nutr. 2012;95(5):1003–12.

Skriv utBokmärk