Mina bokmärken

Hälsosam mat förebygger hjärt-kärlsjukdom hos individer med ökad risk

En omfattande primärpreventiv undersökning från Spanien visar att man med hälsosam mat kan förebygga insjuknande i hjärt-kärlsjukdom. Studien gjordes på män och kvinnor som på grund av typ 2 diabetes, högt blodtryck, höga blodfetter, övervikt eller bukfetma hade ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. 7447 spanska män och kvinnor i åldern 55 – 80 år (57 % kvinnor) lottades till tre olika grupper:

1: Medelhavsmat + extra olivolja
Till individerna i en grupp gav man rådet att äta ännu mer medelhavslikt och de fick dessutom ett extra tillskott i form av gratis extra virgine olivolja. Man skulle använda c a 1 liter olivolja per vecka.

2: Medelhavsmat + extra nötter
Individerna i grupp 2 fick rådet att äta mer medelhavslikt med en extra dos av nötter och mandel. Gruppen fick gratis valnötter, hasselnötter och mandel under 5 år och rekommenderades äta c a 30 g per dag.

3: ”Ät som vanligt men mindre fett”
Den tredje gruppen fungerade som kontrollgrupp och fick rådet att äta som förr men hålla igen på allt fett.

Efter 4,8 år fann man att individerna i de båda grupperna som fått råd om medelhavsmat och extra tillskott av olivolja eller nötter hade 30 % lägre risk att insjukna i hjärtinfarkt eller stroke. Man fann också att riskminskningen gällde alla, d v s oberoende av kön, övervikt, höga blodfetter eller något annat.

Källa:
Estruch R et al. N Engl J Med. 2018;378(25):e34.

Skriv utBokmärk